Okidoki Success Stories

Veel ballen in de lucht

Vijf verdiepingen sport, van langlaufen tot hand- en voetbal. Een basisschool en een middelbare school met sportvoorzieningen. Sportscholen, clubruimtes en gezellige kantines voor de ouders van sportende kinderen, trainers en gezinnen. In het nieuwe Änglagården van IFK Göteborg ademt alles sport. Hier wordt een complete kweekschool voor talenten gerealiseerd, waar tegelijkertijd ook gewone sporters terecht kunnen.

Het fundament voor de langverwachte investering in sport is gelegd in het levendige Kviberg in Gotenburg. Bouw- en industrieconcern SEFA bouwt dit voor Zweden unieke sportcentrum in eigen beheer. Voetbalclub IFK Göteborg zal hier haar jeugdafdeling vestigen met onder andere gymnastiekverenigingen en revalidatiecentra. Ook architectenbureau Okidoki, ondersteund door AEC (Architecture, Engineering & Constrution), is een belangrijke partner.

Op het drukbevolkte kantoor van Okidoki midden in Gotenburg is het ontwerp de slotfase ingegaan.

“Alleen al door de grootte is het een complex project”, zegt Fredrik Hansson, algemeen directeur van Okidoki Arkitekter en tevens verantwoordelijk architect voor de bouw.

“Maar het werkproces is goed verlopen. Het project is dynamisch gegroeid en toen de beoogde gebruikers en hun wensen steeds duidelijker werden, hebben we dit achteraf kunnen aanpassen. BIM en Revit waren een vereiste, zonder dat was het nooit gelukt.”

Legende in pole position

Het uitvoerige denkproces krijgt gestalte in de vorm van een bouwwerk van 45.000 m2 oppervlakte, wat Änglagården tot een van Gotenburgs grootste gebouwen maakt. Een bescheiden idee van de legendarische voormalige IFK-trainer Roger Gustafsson is geleidelijk gegroeid binnen de grotere visie op de toekomst van het oude kazerneterrein in Kviberg in Gotenburg. SEFA, Okidoki en IFK Göteborg hebben samen nieuwe routes uitgestippeld. Ze hebben hun krachten gebundeld en het gebouw gecreëerd door middel van een boeiende synergie, wat geleid heeft tot een flexibel, sportief geheel. ”Het wordt een unieke plek, met zo veel sport op één locatie dat het een bestemming op zich wordt”, zegt Fredrik Hansson.

“Iets wat ik zelf erg leuk vind, is de skihal op de benedenverdieping. West-Götaland steunt de allergrootste startgroep van de Wasaloop, de grootste skiwedstrijd ter wereld. Dat is geweldig! Maar hier in de omgeving zijn de omstandigheden om in sneeuw te trainen niet goed. In de skihal kan dat wel.

Het koelsysteem van de skihal past bovendien in de duurzame ideeën die de architectengroep heeft toegepast in het gebouw. De warmte die ontstaat bij het koelen van de skihal, wordt gebruikt om de rest van het gebouw te verwarmen.

Fredrik Hansson is extra trots op de sociale duurzaamheid: “Hier wordt particulier en op grote schaal geïnvesteerd in een spectaculair complex in het oosten van de stad. Ik zie het als een frisse, positieve plek waar jongeren kunnen afspreken en zich kunnen vermaken.”

Gebouwd voor het sportieve leven

Voor Fredrik Hansson en Okidoki was vooral de omvang een uitdaging, in zowel het verwerken van informatie als de grootte van het gebouw. Door de vorm van het gebouw krijgt het toch een 'menselijke' proportie. Hij denkt terug aan zijn eigen belevenissen als jonge sporter, aan zijn ouders die zeeën van tijd besteedden in koude ijshallen en op winderige voetbalvelden. “Het is fantastisch dat dit een sporthal voor jongeren wordt”, zegt hij.

”Er zijn prachtige operagebouwen en mooie arena's, maar jongeren hebben de toekomst. Sport raakt meer mensen dan alleen de sporters zelf. We willen dat het als een paal boven water staat, dat Änglagården er voor iedereen is!”

Okidoki heeft daarom het gebouw vlak naast de berg geplaatst, met een uitnodigende ingang en een plein waar veel activiteiten plaatsvinden.

”We hebben een kleine stad in gedachten, met straten, pleinen en faciliteiten die je tegenkomt als je door het gebouw wandelt. Er komen café's, restaurants en informele ontmoetingsplaatsen langs de route. Je moet er kunnen sporten, werken, eten en een fijn leven met en rond sport kunnen leiden”, vertelt Fredrik Hansson.

Hoogstaand project voor klein bureau

Änglagården is een grote prestatie van de architecten van Okidoki. Ze hebben bewezen dat je zo'n groot project aankunt met een kleine groep.

We zijn ontzettend blij dat we dit grote project zo goed op poten hebben kunnen zetten. Dankzij Autodesk Revit hadden we een goede, probleemloze workflow. Je kunt er heel precies mee werken. AEC heeft bijgedragen door specifieke oplossingen, training en ondersteuning te leveren. Ook werken we met Archileaks.se, een portal waar we open supportvragen kunnen stellen, waar AEC op kan antwoorden”, vertelt Fredrik Hansson.

In de herfst van 2015 opent Änglagården haar deuren. Bij Okidoki is men vol verwachting. “Dat wordt onwijs gaaf! Ik ga de skihal uitproberen, rondsnuffelen, relaxen, joggen op het hardloperspad buiten, een potje tennis spelen, zomaar wat spelen op het plein - misschien jeu de boules - dit sportcentrum is nou eenmaal de droom van ieder mens met een hart voor sport”, zegt Fredrik Hansson.

Wat Änglagården voor de sport in Zweden kan betekenen, hebben hij en Ola Serneke van SEFA uitgebreid besproken: “We kunnen nieuwe, getalenteerde jongeren uit de voorsteden verwachten! Het zou heel gaaf zijn als de Zlatan van de lange latten uit het oosten van de stad komt, die iedereen verbaast op de Wasaloop”, zegt Fredrik Hansson met een brede glimlach.

Customer Story Okidoki (pdf - 222KB)