Veelgestelde vragen

Softwarepiraterij

Wat is softwarepiraterij?

Softwarepiraterij heeft betrekking op een van onderstaande situaties: 

 • De software wordt aangepast of gehackt
 • Sleutels of accounts worden gekopieerd of verkocht
 • Het gebruik is niet in overeenkomst met de gebruiksvoorwaarden van de licentie (software wordt bijvoorbeeld gekopieerd of op meer computers gebruikt dan volgens de licentie is toegestaan) 

Softwarepiraterij stelt bedrijven en consumenten bloot aan beveiligingsrisico's als malware. Bovendien kan het leiden tot verminderde efficiëntie in organisaties. Alleen voor originele Autodesk-software met geldige licenties hebt u recht op garantie en ondersteuning van Autodesk, inclusief toegang tot de nieuwste functies, beveiligingsupdates, eerdere versies en meer. 

Wat zijn de risico's van illegale software?

Het gebruik van illegale software vormt een risico voor individuen en organisaties. Illegale software is mogelijk aangepast en/of kan kwaadwillende code bevatten, wat tot problemen kan leiden als: 

 • Een vergroot risico op blootstelling aan malware die gegevens kan aantasten of vernietigen, waaronder uw werk 
 • Een hogere kans dat de software niet goed of helemaal niet werkt, wat problemen met veiligheid, kwaliteit of integriteit kan opleveren voor uw ontwerpen, processen, producten of structuren 
 • Beperkte toegang tot klantenondersteuning, upgrades, technische documentatie, enzovoort

Wanneer u illegale software gebruikt, kunnen u en uw bedrijf ook worden aangeklaagd wegens schending van auteursrecht of andere mogelijke juridische claims. Dat kan leiden tot civielrechtelijke straffen of criminele vervolging. 

Wat is originele Autodesk-software?

Originele Autodesk-software is software met een geldige licentie die rechtstreeks bij Autodesk of een geautoriseerde partner van Autodesk is gekocht. Originele Autodesk-software werkt zoals beschreven in de productdocumentatie en de Gebruiksvoorwaarden van Autodesk en bevat geen kwetsbaarheden zoals die wel in illegale software kunnen worden gevonden.

Wat moet ik doen als ik illegale software bezit?

Autodesk raadt aan de illegale software te verwijderen en originele software rechtstreeks bij Autodesk of een geautoriseerde partner van Autodesk te kopen. Als u informatie hebt over een verkoper van illegale software, kunt u een rapport verzenden naar Autodesk om hier iets aan te doen.

Hoe ben ik aan illegale software gekomen?

Helaas is het eenvoudig om zonder het te weten illegale software te kopen. Niet-geautoriseerde resellers doen zich vaak voor als geautoriseerde resellers en verkopen ongeldige software met hoge kortingen. Andere verkopers verkopen de illegale software in combinatie met computerhardware. Koop Autodesk-software altijd rechtstreeks via Autodesk.com of bij een geautoriseerde partner van Autodesk.

Zijn er juridische risico's verbonden aan het gebruik van illegale Autodesk-software?

Als u illegale software gebruikt, schendt u het auteursrecht, wat zowel civiel- als strafrechtelijke gevolgen kan hebben. De Gebruiksvoorwaarden van Autodesk vereisen dat alle klanten bij hun gebruik van Autodesk-software alle geldende wetten naleven. Alle vormen van ongeoorloofd gebruik, toegang of reproductie zijn verboden.

Hoe kom ik erachter of ik originele software gebruik? Hoe kan Autodesk helpen?

Er zijn verschillende opties waarmee individuen en organisaties de status van hun software kunnen controleren. Door softwarebeheerwerkwijzen toe te passen, krijgt u inzicht in de licenties die u gebruikt. Daarnaast kan Autodesk meldingen verzenden naar gebruikers van illegale software en, in overeenstemming met de Gebruiksvoorwaarden van Autodesk, controles uitvoeren.

Mag ik educatieve of studentenversies van de software van Autodesk gebruiken voor commerciële doeleinden?

De educatieve en studentenlicenties van Autodesk mogen niet worden gebruikt voor commerciële of professionele doeleinden, commerciële training of andere winstoogmerken. Als u educatieve of studentenversies voor commerciële doeleinden gebruikt, gaat u naar https://www.autodesk.nl/products voor opties om het juiste product aan te schaffen.

Hoe kan ik vermoedelijk gebruik van illegale Autodesk-software rapporteren?

Wanneer u gebruik van illegale software vermoedt, kunt u dat hier anoniem melden.

Meer veelgestelde vragen weergeven

Controles of softwarelicentiebeoordelingen

Hoe bepaalt Autodesk wanneer een controle of beoordeling van softwarelicenties wordt uitgevoerd?

Elk jaar wordt contact opgenomen met een bepaald aantal Autodesk-abonnees om naleving van de Gebruiksvoorwaarden van Autodesk te controleren. Controles of softwarelicentiebeoordelingen kunnen klanten ook helpen bij het evalueren en optimaliseren van hun gebruik van hun Autodesk-abonnementen. Klanten worden geselecteerd voor controles of softwarelicentiebeoordelingen op basis van een reeks criteria, waaronder abonnementsregistratie en activeringsinformatie.

Hoe weet ik of mijn organisatie is geselecteerd voor een controle of softwarelicentiebeoordeling?

Autodesk neemt contact op met klanten die zijn geselecteerd voor een controle of softwarelicentiebeoordeling. De klant wordt bij elke stap van het proces betrokken, van het eerste onderzoek tot de uiteindelijke oplossing.

Wat is de Autodesk Inventory Tool?

De Autodesk Inventory Tool (AIT) is een geautoriseerde Autodesk-tool die uw apparaten scant om de installatie en het gebruik van alle Autodesk-producten te inventariseren.

Wat zijn de algemene systeemvereisten om AIT uit te voeren?

AIT kan worden uitgevoerd op Windows-computers waarop Microsoft .NET Framework v4.5.2 of hoger is geïnstalleerd en waarop Microsoft WMI (Windows Management Instrumentation) wordt gebruikt om met Windows-apparaten te communiceren om voorraadgegevens te verzamelen.  


AIT heeft netwerktoegang nodig tot elk Windows-apparaat dat wordt gescand, naast de relevante aanmeldingsgegevens om zich bij het apparaat te verifiëren, en voldoende machtigingen om WMI-zoekopdrachten uit te voeren. Windows-firewalls zouden zodanig moeten worden geconfigureerd om WMI/SMB-communicatie toe te staan.  AIT kan ook worden geconfigureerd voor gebruik op individuele apparaten en worden geautomatiseerd via inventarisatietools zoals Microsoft System Center. 

Welke informatie verzamelt AIT?

AIT verzamelt de volgende informatie van Windows-apparaten:  

 • Apparaathardware en configuratie-informatie 
 • Windows-besturingssysteemgegevens
 • Geïnstalleerde Autodesk-software (MSI-installaties)
 • Logboek voor installatie/verwijdering van Autodesk-software
 • Licentiegegevens voor Autodesk-software
 • Laatst gebruikte gegevens voor Autodesk-software 

Wat maakt AIT een effectief hulpmiddel?

 • Optie voor direct scannen op bedrijfsmiddelen die niet door huidige systemen zijn vastgelegd 
 • Oplossing zonder medewerkers 
 • Verrijk huidige systemen die de licentiegegevens van Autodesk-producten niet kunnen detecteren
 • Volledig configureerbaar om snelheid van resultaten met minimale netwerkimpact te verzekeren
 • Kan volledig worden geautomatiseerd voor een permanente of enkele scanoptie
 • Geen extra databasevereisten
 • Oplossing op locatie
 • Alle resultaten kunnen in platte tekst worden weergegeven voordat ze naar Autodesk worden verzonden 
Meer veelgestelde vragen weergeven

Uw software beheren

Wat zijn de voordelen van het beheren van mijn Autodesk-softwareassets?

Met intelligente beheerwerkwijzen voor softwareassets kan uw bedrijf complexe licenties beheren en niet-naleving voorkomen. Bovendien kunt u geld besparen door te achterhalen of bepaalde licenties te vaak of te weinig worden gebruikt. Softwarebeheer is niet alleen bedoeld om niet-naleving te voorkomen. Het draagt bij aan de beveiliging van uw werk, zorgt voor productiviteit en is onderdeel van een verstandige bedrijfsstrategie.

Wat zijn enkele algemene fouten op het gebied van softwarebeheer?

 • Alle licentieovereenkomsten/gebruiksvoorwaarden voor de software zijn hetzelfde
 • Werknemers die illegale software downloaden
 • Machines opnieuw gebruiken zonder ze eerst te reinigen
 • Aanmeldingsgegevens delen
 • Mensen / afdelingen hun eigen software laten kopen

Kan Autodesk me helpen bij het beheren van mijn softwareassets?

Ja, ga naar Uw software beheren voor meer informatie. U kunt ook contact opnemen met een van onze klantenondersteuningsspecialisten voor advies over effectieve softwarebeheerstrategieën.