Ontwerp en engineering

Vind elegante oplossingen voor uw interessantste problemen

In een wereld vol complexe uitdagingen gelooft u dat goed een ontwerp en goede engineering ze allemaal kunnen oplossen. Dat geloven wij ook.

Bekijk nieuwe mogelijkheden in uw ontwikkelingsproces

In de wedloop om succesvolle producten op de markt te brengen is efficiëntie essentieel. Efficiëntie die voortvloeit uit verbeterde samenwerkingsworkflows, gestroomlijnde ontwerp- en engineeringprocessen en benaderingen van gegevens die continue waarde ontsluiten.

Maar aangezien de leveringsketens verschuiven, de klantvereisten evolueren, en de concurrerende druk opwindende nieuwe uitdagingen introduceert, zal de visie van gisteren niet genoeg zijn om vandaag op kop te blijven lopen.

Waar ontwerpers en ingenieurs kansen zien

Hoe visie werkelijkheid wordt

Verbeter uw marge en vergroot uw marktaandeel

Verkoop meer en geef minder uit. Het klinkt eenvoudig, maar moderne organisaties voor productontwikkeling begrijpen dat het stimuleren van echte groei veel complexer is. U moet nieuwe manieren vinden om uw klanten tevreden te stellen door uw beste ideeën snel, met veel impact en met produceerbaarheid in het achterhoofd te leveren.

Vind de balans tussen flexibiliteit en prestaties

Om concurrerend te blijven, zoeken ontwerpers en ingenieurs vaak naar manieren om flexibeler te worden - om meer te doen met minder. Moderne methoden voor automatisering, gegevensbeheer en samenwerking kunnen u helpen de productprestaties te verbeteren in minder tijd en met minder materialen, voor een enorm concurrentievoordeel.

Bevorder innovatie, vergroot de productiviteit

Slimme organisaties voor productontwikkeling begrijpen dat echte innovatie wordt gestimuleerd door de behoeften van klanten en de mogelijkheid om inzichten te benutten om een betere gebruikerservaring te bieden. Een digitaal platform dat toegang tot uw gegevens ontgrendelt, is van cruciaal belang om de concurrentie voor te blijven.

Oplossingen voor productontwerp en engineering

Productlifecyclebeheer (PLM)

Zorg dat iedereen op de hoogte blijft met één bron van gegevens. Integraties van verschillende CAD-systemen helpen teams om de samenwerking te verbeteren, de ontwikkelingsflexibiliteit te versnellen en de doorlooptijd te verkorten en transparantie in uw toeleveringsketen te bieden.

 

Ontwerp van industriële apparatuur

Verwijder de samenwerkingsbarrières tussen ontwerp en productie. Verbonden tools voor machinaal ontwerp helpen teams flexibeler te werken, onnodige milieueffecten te verminderen en productaanbiedingen op spannende nieuwe manieren uit te breiden.

 

Productontwerp

Lever baanbrekende innovatie met flexibele productontwikkeling. Geïntegreerde oplossingen helpen ontwerp- en engineeringteams om sneller dan ooit nieuwe producten te bedenken, prototypes te maken, te verbeteren en op de markt te testen.

 

Blijf op de hoogte van trends op het gebied van productontwerp en engineering

Automatisering

Innovatie stimuleren met AI

Ontdek hoe geavanceerde technologieën en een samenwerkende benadering de manier waarop het werk wordt gedaan transformeren in dit rapport van Harvard Business Review.

 


CONVERGENTIE

State of Design & Make 2023

Verken een uittreksel van ons wereldwijde onderzoek dat is toegesneden op de vooraanstaande ontwerpers en vooraanstaande productiepartners, en neem beter geïnformeerde beslissingen.

 


Gegevens en inzichten

De waarde van uw gegevens uitbreiden

Bekijk hoe de beste prestaties het gebruik van de cloud voor productgerelateerde gegevens en processen uitbreiden in dit rapport van Tech-Clarity.

 


Samenwerkingen voor een robuust ontwerp en een technisch ecosysteem

Autodesk werkt samen met toonaangevende bedrijven in de branche om diepere software-integraties te ontwikkelen, zodat onze klanten zich kunnen onderscheiden met gegevens, mogelijkheden kunnen uitbreiden en tijdrovende processen kunnen automatiseren.

Duurzaamheidssoftware

Makersite

Makersite voor Fusion 360 helpt ontwerptechnici het in evenwicht brengen van risico's tegen kosten, koolstof en materiaalkeuze en eerder duurzamere ontwerpkeuzes te maken. Makersite helpt bij het evalueren van ontwerpen en analyseert in realtime meerdere criteria, waaronder naleving, risico's, gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. Krijg inzicht in de impact van de duurzaamheid van het ontwerp en beperk deze met realtime feedback, zodat de productkwaliteit wordt verbeterd en de doorlooptijd wordt verkort.

 

Productiesoftware

Xometry

De Xometry Instant Quote-app biedt ontwerptechnici een schatting van de prijs en de doorlooptijd, inclusief een methode voor het maken van meerdere productieprocessen, rechtstreeks in Fusion 360. Feedback over voor de productie bestemde ontwerpen geeft in realtime de impact van ontwerpwijzigingen op de kosten weer. Dit helpt de kosten van onderdelen te verlagen en de doorlooptijd te verkorten. Voltooide ontwerpen kunnen op aanvraag rechtstreeks via het Xometry Supplier Network worden besteld en geproduceerd.

 

Ontwerpsoftware

Ansys

Autodesk en Ansys zorgen voor geïntegreerde elektromagnetische analyse voor ontwerp- en engineeringteams met de Autodesk Fusion 360 Signal Integrity Extension (Engels). PCB-ontwerpers hoeven minder prototypes testen op signaalvermindering, en kunnen meer vertrouwen hebben dat het product naar wens zal werken. Onze strategische alliantie biedt geïntegreerd PCB- en behuizingsontwerp om de productkwaliteit te verbeteren en de ontwerpcyclus te verkorten.

 

De transformatie van uw ontwerp- en engineeringsproces starten

De ontwerp- en productieoplossingen van Autodesk passen zich aan uw behoeften aan met een brede reeks mogelijkheden die disciplinaire, interdisciplinaire, interactieve workflows bieden die uw processen ondersteunen. Wanneer u er klaar voor bent, kunt u met de verkoopafdeling van Autodesk bespreken hoe u uw meest interessante problemen kunt oplossen.

Veelgestelde vragen over ontwerp en engineering

Wat is ontwerptechniek?

Ontwerptechniek is een creatief proces voor het oplossen van problemen dat conceptontwerpen omzet in tastbare producten. Dit vereist gespecialiseerde kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat het eindproduct aan de verwachtingen van de klant voldoet, zijn beoogde doel dient en winstgevend kan worden geproduceerd.

Voorbeelden van ontwerptechniek zijn onder meer de bouw van gebouwen en civiele infrastructuur, het ontwerp van industriële apparatuur en het ontwerp van consumentenproducten (Engels), en de productie en verwerking van materialen. Onder de taken in de ontwerptechniek vallen industrieel ontwerpers, werktuigbouwkundigen, elektrotechnici of technici voor elektronische doeleinden, simulatiespecialisten, CAD-ontwerpers en CAD-tekenaars.

Wat doet een ontwerpingenieur?

Een ontwerpingenieur gebruikt wiskundige principes, technische natuurkunde, branchekennis en gespecialiseerde software om problemen aan te pakken en een idee te ontwikkelen van de conceptuele fase tot een gedetailleerd ontwerp. Het gedetailleerde ontwerp moet voldoen aan de vereisten en moet voordelig worden geleverd. Het wordt aan belanghebbenden gecommuniceerd, zoals productie en inkoop via een CAD-model (computer-aided design), technische tekeningen, een "stuklijst" (BOM) en een specificatie. Het ontwikkelingsproces van het technische ontwerp is gericht op samenwerking en kan meerdere disciplines omvatten, waaronder industrieel ontwerp, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en elektronica, en omvat tevens feedback van klanten, leveranciers, productie en projectmanagement.

Wat is het ontwerp- en engineeringproces?

Ontwerptechniek is cruciaal voor succesvolle productontwikkelingsbedrijven. Het doel van ontwerpontwikkeling is om een productoplossing te bedenken en overeenstemming te bereiken die zowel de klanten als de bedrijven ten goede komt. De ontwerpontwikkeling wordt beperkt door het budget, de technische capaciteit en de doorlooptijd. Het ontwerpproces is iteratief en cyclisch, waarbij ideeën meerdere ronden van prototypering, testen, evaluatie en herziening ondergaan tot het uiteindelijke ontwerp optimaal en betrouwbaar genoeg wordt geacht voor productie. Het ontwerpproces begint met het definiëren van het probleem en daarna het brainstormen over mogelijke oplossingen voordat u prototypes gaat maken, deze test, feedback verzamelt en evalueert of de probleemverklaring verder kan worden verfijnd en of de voorgestelde oplossingen worden verworpen of geaccepteerd, of dat de oplossingen kunnen worden verbeterd met een andere ontwikkelingscyclus.

Wat is ontwerp- en engineeringsoftware?

Ontwerp- en engineeringsoftwaretoepassingen ondersteunen productontwikkeling door taken te automatiseren en gegevens te beheren. Voorbeelden van software voor technisch ontwerp zijn productgegevensbeheer (PDM) (Engels), productlevenscyclusbeheer, computer-aided design (CAD) en computer-aided engineering (CAE) (Engels).

CAD-software is bedoeld om een virtueel 3D-model van een product- of machineontwerp te maken, samen met de bijbehorende gegevens zoals technische tekeningen en stuklijsten (BOM). Ontwerpingenieurs gebruiken een CAD-model als basis voor computer-aided engineering (CAE), dat wordt gebruikt om te beoordelen of de voorgestelde oplossing aan het beoogde doel voldoet. CAE-simulatiesoftware voor technisch ontwerp bevat eindige elementanalyse (FEA) en computationele vloeistofdynamica (CFD). CAD-software wordt gebruikt om bijna alles te ontwerpen wat u om u heen ziet, van wegen en bruggen tot gebouwen, auto's en vliegtuigen, uw kleding en producten die u dagelijks gebruikt, waaronder het verwerken van uw voedsel en water en het opwekken van energie.

Hoe komt ontwerp- en engineeringsoftware ten goede aan bedrijven en professionals?

Bedrijven die industriële en consumentengoederen produceren, voelen de druk om innovatieve oplossingen te bieden die aan de eisen van klanten voldoen en deze op de markt te brengen voordat de concurrentie dat kan doen. De sleutel tot een succesvolle productontwikkeling ligt in de ontwerptechniek, die ervoor zorgt dat de producten niet alleen aan de behoeften van de klant voldoen, maar ook winst voor het bedrijf genereren. De beslissingen die tijdens de productontwikkeling worden genomen, kunnen van invloed zijn op de kwaliteit, onderdelen, materialen, productieprocessen en bruikbaarheid van het product gedurende de levenscyclus. Ontwerpsoftware voor engineering zoals computer-aided design (CAD) en computer-aided engineering (CAE) komt bedrijven en professionals ten goede door ontwerpprocessen te automatiseren en inzicht in gegevens te beheren. Ontwerpers en ingenieurs kunnen zo snel en doeltreffend beslissingen nemen die het succes van het product vergroten, gunstig zijn voor de operationele efficiëntie en de time-to-market verbeteren.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken en functionaliteiten?

Ontwerp- en engineeringsoftware helpt productontwikkelingsteams door processen te automatiseren en inzicht in gegevens te beheren, zodat de totale ontwerpontwikkelingstijd wordt verminderd en de kwaliteit van het proces behouden blijft. Belangrijkste functies van CAD-software voor ontwerptechniek zijn:

 • 3D-modellering van onderdelen en assemblages om de fysieke afmetingen en ruimtelijke relaties van het ontwerp te conceptualiseren.
 • Specialistische functies voor het automatiseren van mechanische en elektrische ontwerpen (Engels), zoals assen en tandwielen, boutverbindingen, plaatmetaal, lasnaden, constructies, pijpsystemen en elektrische kabelbomen.
 • Functie om technische 2D-tekeningen of op 3D-modellen gebaseerde annotaties te maken om nauwkeurige informatie voor de productie over te brengen, waaronder materialen, afwerkingen, productietechnieken, afmetingen en toleranties.
 • Presentatie- en renderingtools om fotorealistische afbeeldingen (Engels) en animaties van het ontwerp te maken om assemblage-instructies mede te delen of voor verkoop- en marketingmaterialen.
 • Simulatiefuncties voor het berekenen van belasting, trillingen of vloeistofstroom (Engels) of generatieve ontwerptools om het ontwerpen van onderdelen te automatiseren op basis van de belastingsomstandigheden.
 • Functie voor stuklijstbeheer om automatisch een lijst te maken van onderdelen die moeten worden aangeschaft of geproduceerd en om te helpen bij de bulkbestelling van grondstoffen.
 • Softwarefuncties voor het automatiseren van downstream-productietaken, zoals het nesten van onderdelen op voorraadmaterialen (Engels), of computer-aided manufacturing (CAM), met inbegrip van 3D-printen (Additieve productie) en CNC-vervaardiging (computer numerical control) (Subtractieve productie).
 • De functie voor CAD-gegevens en procesbeheer voor gelijktijdige engineering, het volgen van taken, het controleren van informatie uit ontwerpbeoordelingen en het beheren van technische wijzigingsorders.

Welke CAD-software biedt Autodesk voor ontwerptechniek?

Autodesk stelt vernieuwers in staat om te ontwerpen en technologie te maken voor productontwerp en engineering. Zo kunnen klanten soepel werken buiten de grenzen van projecten, disciplines en de branche. Autodesk-software voor ontwerp en engineering omvat de Collectie voor Productontwerp en productie, die het volgende bevat:

 • Autodesk Inventor Professionele productontwerp- en engineeringtools voor werktuigbouwkundige ontwerpen in 3D, simulatie, visualisatie en documentatie.
  • Inventor Nastran CAD-software voor simulatie van niet-lineaire belasting, warmte, trilling en materiaalmoeheid.
  • Inventor Tolerance Analysis Analysesoftware voor tolerantiestapels om de impact van dimensionele variatie te bepalen.
  • Inventor Nesting Inventor-nestsoftware voor waarheidsgetrouwe vormen om het rendement van grondstoffen te optimaliseren.
  • Inventor CAM Geïntegreerde CAD/CAM-oplossing voor 2,5 tot 5 as voor Inventor.
 • Vault Productgegevensbeheersoftware voor het beheren van ontwerpbestanden.
 • AutoCAD CAD-software in 2D en 3D met industriespecifieke toolsets.
 • Factory Design Utilities Fabrieksontwerpsoftware voor het plannen, ontwerpen en installeren van een efficiënte productielay-out.
 • Navisworks Manage Software voor projectrevisie op grote schaal met tools voor conflictsignalering en planning.
 • ReCap Pro Software en services voor het vastleggen van de werkelijkheid en 3D-scannen
 • 3Ds Max 3D-renderings- en animatiesoftware voor ontwerpvisualisatie.
 • Fusion 360 CAD-/CAM-/CAE-cloudsoftware voor productontwerp en productie.
 • Fusion 360 Manage met Upchain Cloud PLM en PDM voor een eenvoudige verbinding van uw gegevens, mensen en processen
 • Design Review Met de CAD-viewersoftware Design Review kunt u gratis 2D- en 3D-bestanden bekijken, van annotaties voorzien, afdrukken en wijzigingen in deze bestanden bijhouden - zonder dat u daar de oorspronkelijke ontwerpsoftware voor nodig hebt.

Hoe kan ontwerp- en engineeringsoftware in andere systemen zoals CAD of PLM worden geïntegreerd?

Softwaretoepassingen voor ontwerp en engineering helpen bij productontwikkeling door taken en gegevensbeheer te automatiseren. De gegevens die in de ontwerptechniek worden gegenereerd, spelen een cruciale rol bij de volgende activiteiten tijdens de productlevenscyclus, zoals inkoop, productie, inbedrijfstelling en ondersteuning. Het is belangrijk dat de gegevens die met de ontwerp- en engineeringsoftwaretoepassingen worden gemaakt, naadloos in andere bedrijfssystemen kunnen worden geïntegreerd.

Ontwerp- en engineeringsoftwaretoepassingen zoals computer-aided design (CAD) en computer-aided engineering (CAE), integreren met productgegevensbeheersoftware (PDM) om de toegang tot de bestanden te beheren en te beheren, zodat de juiste mensen op het juiste moment over de juiste gegevens beschikken. PDM-software werkt samen met PLM-software (Productlifecyclebeheer) om ontwerp- en engineeringprocessen te beheren, zoals introductie van nieuwe producten (NPI), stuklijst (BOM) en kwaliteitscontrole. CAD-software kan ook worden geïntegreerd in CAM-software (computer-aided manufacturing), die 2D en 3D CAD-gegevens gebruikt om gereedschapspaden voor CNC (computer numerical control) of snijpatronen voor 3D-afdrukken te maken. De integratie van CAD en CAM in productie-uitvoeringssystemen (MES) (Engels)maakt efficiënte bewaking, tracering en controle van de productieprocessen mogelijk. Om productontwerpgegevens te verspreiden waar deze nodig zijn binnen het gehele bedrijf, kunnen ontwerp- en engineeringsoftwaretoepassingen worden geïntegreerd in bedrijfssystemen, zoals de softwaretoepassingen voor de planning van materiaalbehoeften (MRP) of bedrijfsresourceplanning (ERP).

Geef meer veelgestelde vragen weer