Profiteer van generatief ontwerp in Revit – nu beschikbaar in de AEC Collection. Meer informatie

ONTWERPEN EN BOUWEN MET BIM

(BUILDING INFORMATION MODELING)

Building Information Modeling (BIM) is de fundering van de digitale transformatie in de architectuur-, engineering- en constructiesector (AEC). Als leider in BIM is Autodesk de aangewezen sectorpartner om betere manieren van werken mogelijk te maken en met BIM in de bouw en in de zakenwereld tot betere resultaten te komen.

Wat is BIM? (video: 2:22min.)

Wat is BIM?

BIM is de afkorting voor Building Information Modeling (letterlijke betekenis:  bouwinformatiemodellering). Het is het holistische proces van het creëren en beheren van informatie voor bouwprojecten. Op basis van een intelligent BIM-model en een platform in de cloud worden gestructureerde, multidisciplinaire gegevens gegenereerd om een digitale weergave van een project te creëren gedurende de gehele levenscyclus, van planning en ontwerp tot bouw en beheer.

Hoe BIM werd toegepast in 12 buitengewone projecten

Een blik van binnenuit

Volgens het NBS National BIM Report van 2019, "vindt meer dan twee derde van de bedrijven die voor BIM heeft gekozen, dat dit een succes was". Om meer hierover te weten te komen, hebben we een gedetailleerde analyse uitgevoerd over hoe onze klanten BIM-workflows gebruiken om hun bedrijfsdoelen te behalen, aan de hand van meer dan 500 projecten die onlangs zijn ingestuurd voor de AEC Excellence Awards.

BIM-software voor AEC-professionals

Vergelijken
Meer informatie

Stappenplan voor uw eerste BIM-project

  • Gebouwontwerp

    Kom erachter hoe u met BIM-workflows (Building Information Modeling) dagelijkse taken kunt automatiseren en meer creativiteit in uw werk kunt stoppen.

  • Infrastructuurontwerp

    Verbeter de planning, het ontwerp en de levering van beter schaalbare en duurzamere civiele infrastructuur met een complete set tools.

  • Constructie

    Visualiseer de uitvoerbaarheid van projecten, beheer projectkosten efficiënter en maak betere voorspellingen van projectresultaten.

Veelgestelde vragen

Het verschil tussen Revit en BIM is dat BIM een proces is, een methodologie, waarin projectteams technologie gebruiken om tot betere projectuitkomsten te komen in de AEC-markt. Revit is daarentegen een softwareplatform dat is ontworpen om dat proces te faciliteren. De tools in Revit zijn speciaal ontworpen om BIM te ondersteunen, zodat gebruikers een gestructureerd en intelligent model kunnen creëren waarin alle belangrijke informatie is opgeslagen.

Het verschil tussen 3D CAD-modelleren en BIM is dat hoewel beide processen geometrische uitdrukkingen creëren van gebouwen en infrastructuur, het BIM-proces verder gaat dan alleen geometrie om de relaties, metagegevens en gedragingen vast te leggen die intrinsiek zijn aan bouwcomponenten in de echte wereld. In combinatie met de technologie van het BIM-ecosysteem zorgen deze gegevens voor verbeterde projectresultaten op een manier die met alleen 3D-modelleren onmogelijk is.

Zowel CAD- als BIM-processen worden gebruikt om de bouw- en constructieaanwijzingen van een AEC-project vast te leggen en te communiceren door middel van een getekende weergave, waardoor stakeholders begrijpen wat en hoe er moet worden gebouwd. BIM geeft ontwerp- en constructieteams de mogelijkheid om het maximale uit hun investeringen in technologie te halen. Het BIM-proces ondersteunt de creatie en het beheer van informatie gedurende de levenscyclus van een AEC-project, door alle multidisciplinaire ontwerp- en constructiedocumenten samen te brengen in een gemeenschappelijke gegevensset. Omdat die gegevens in verschillende weergaves kunnen worden geopend, van 2D tot 3D en tabellen, is de informatie veel beter toegankelijk en verbonden dan met de afzonderlijke gegevensbronnen die in de klassieke CAD-aanpak wordt gebruikt.