BLAUWDRUKMAKER

Creëer tekeningen voor onder andere gebouwen, onderdelen en producten.

Wat is een blauwdruk?

Blauwdrukken zijn ontwerpen die worden gebruikt om onder meer gebouwen en producten te maken. Blauwdrukken kregen hun naam uit het historische proces van het maken van technische tekeningen op papier gecoat met een chemisch mengsel dat de achtergrond na blootstelling aan licht een blauwe kleur gaf, terwijl de tekenlijnen wit bleven.

Het verschil tussen blauwdrukken en plattegronden

Blauwdrukken zijn gedetailleerde tekeningen waarnaar wordt verwezen om iets te bouwen. Ze kunnen allerlei tekeningen en diagrammen bevatten, zoals plattegronden, verhogingen en details. Een plattegrond geeft een algemeen overzicht van een gebouw of een structuur en geeft doorgaans de locatie weer van muren, armaturen en meubilair.

Hoe blauwdrukken moeten worden gelezen

Leer de basisprincipes om te beginnen bij het maken van en navigeren door blauwdrukken.

 • EEN HANDLEIDING OVER BLAUWDRUKKEN VOOR BEGINNERS

  Lees meer over bouwplannen en blauwdrukken.

 • BASISPRINCIPES OVER HET LEZEN VAN BLAUWDRUKKEN

  Ontdek hoe u blauwdrukken voor de bouw moet lezen.

 • INZICHT IN BLAUWDRUKSYMBOLEN

  Leer hoe u symbolen op blauwdrukken moet lezen zodat dit geen raadsel meer is.

 • DOOR EEN SET BOUWTEKENINGEN NAVIGEREN

  Ontdek hoe constructiedocumenten worden geordend en raak vertrouwd met blauwdrukken.

Software voor het maken van blauwdrukken

Vergelijken
Meer informatie

Handige video's over het maken van blauwdrukken in AutoCAD

Tutorial voor plattegrond klas

In deze video kunt u zien hoe u AutoCAD gebruikt en hoe u tools voor tekenen en wijzigen kunt gebruiken om een plattegrond van een klaslokaal te maken.

Tutorial voor plattegrond begane grond

In deze video kunt u zien hoe u AutoCAD gebruikt om een plattegrond van de begane grond te tekenen.

Ontdek hoe AutoCAD wordt gebruikt om blauwdrukken te maken

 • STRATFORD FESTIVAL

  Decorontwerp komt tot leven met AutoCAD

  Dit Canadese theaterfestival gebruikt AutoCAD en andere technologieën zoals 3D-printen om ongelooflijke decors te ontwerpen.

 • RED BEAN INTERIOR DESIGN

  AutoCAD LT opent deuren voor de binnenhuisarchitect

  Een binnenhuisarchitect brengt haar AutoCAD LT-vaardigheden onder de aandacht om een nieuwe baan binnen te halen en dit leidt tot een concurrentievoordeel voor haar huidige werkgever.

 • STRUCTURAL SURVEYS, LTD.

  Met de AutoCAD Mobile App beschikt u over een directe oplossing

  De ontdekking van de AutoCAD Mobile App zorgt voor ontwerp ter plaatse voor een nieuwe ontwerpafdeling, evenals onverwachte voordelen met workflow en nauwkeurigheid.

Bronnen over blauwdrukken ontwerpen

Ontdek hoe u Autodesk CAD-software gebruikt om blauwdrukken en CAD-tekeningen te maken.

Veelgestelde vragen over blauwdrukontwerp

Technische tekeningen, ook wel blauwdrukken genoemd, bevatten details en metingen die laten zien hoe u een structuur of object kunt bouwen of ontwerpen. Blauwdrukken waren oorspronkelijk negatieve reproducties van handgetekende bouwtekeningen die als witte lijnen op blauw papier verschijnen. Vandaag de dag maken computerondersteunde tekenprogramma's zoals AutoCAD het tekenen van blauwdrukken eenvoudiger en nauwkeuriger.

Afdrukken van bouwkundige blauwdrukken zijn omvangrijk, moeilijk te delen met meerdere belanghebbenden, duur om te reproduceren en het is vaak een strijd om ze bij te werken. Digitale blauwdrukken, gemaakt met bouwkundige software zoals de 2022 Architecture-toolset van Autodesk, maken het gemakkelijker om technische blauwdruktekeningen te maken, bij te werken en te delen.

Fusion 360 is een CAE-, CAM- en CAD-platform in 3D-formaat waarmee architecten schetsen en referentiemateriaal kunnen importeren om representatieve bouwkundige ontwerpen en blauwdrukken te maken. Zie deze video voor informatie over een blauwdruk in Fusion 360 maken.

Er zijn een aantal softwareprogramma's waarmee u eenvoudiger en nauwkeuriger blauwdrukken kunt maken dan wanneer u ze met de hand zou tekenen. De Architecture, Engineering and Construction softwareverzameling van Autodesk biedt geïntegreerde tools die snel, efficiënt en nauwkeurig technisch tekenen, inclusief blauwdrukken, ondersteunen.

In blauwdrukken zijn alle technische details over een project opgenomen. Blauwdrukken bevatten onder andere plattegronden (Engels) met de lay-out van elke verdieping of elk gedeelte van de structuur; tekeningen van verhogingen aan elke zijde van de structuur en aantekeningen over afwerking aan de buitenzijde, funderingen met inbegrip van funderingsplaten en draagmuren; openingen en dwarsdoorsneden die laten zien hoe verschillende delen van de structuur worden samengevoegd; een elektrische indeling voor elk niveau waarbij wordt aangegeven waar verlichting, contactdozen, schakelaars of stroomketens moeten worden geplaatst; raamwerken en dakvlakken; lay-out voor loodgieterswerk en mechanische systemen; en een perceelplan waarop alle structuren of kenmerken van een perceel worden weergegeven.