2D-/3D-ONTWERPEN MAKEN

SOFTWARE VOOR HET MAKEN VAN PLATTEGRONDEN

Een geweldig ontwerp in architectuur en civiele techniek begint met een plattegrond. Autodesk biedt toonaangevende software voor het tekenen van plattegronden voor innovatieve projecten.

Afbeelding ter beschikking gesteld door Haworth, Inc

Over plattegronden

Kom meer te weten over wat het zijn en hoe ze worden gebruikt voor bouwkundige projecten.

Wat is een plattegrond?

Een plattegrond is een technische tekening van een kamer, woning of commercieel gebouw, zoals een kantoor of restaurant. De tekening, die in 2D of 3D kan worden weergegeven, toont de ruimtelijke relatie tussen kamers, ruimten en elementen zoals ramen, deuren en meubilair. Plattegronden zijn essentieel voor elk bouwkundig project. Architecten, ingenieurs en bouwvakkers gebruiken software om plattegronden te tekenen op de computer om plannen te maken voor hun aankomende projecten.

Waar wordt een plattegrond voor gebruikt?

Een plattegrond geeft een voorbeeld van het bouwkundige project. Op een plattegrond van een huis wordt bijvoorbeeld weergegeven hoe de ruimte wordt verdeeld en geeft de afmetingen en metingen van de diverse elementen, zoals ramen en deuren, aan. De betrokkenen bij het project kunnen wijzigingen voorstellen en naar de volgende stadia overschakelen, zoals elektriciteit, sanitair, constructie en landschap.

Afbeelding ter beschikking gesteld door DLB Associates

Het verschil tussen blauwdrukken en plattegronden

Blauwdrukken zijn gedetailleerde tekeningen waarnaar wordt verwezen om iets te bouwen. Ze kunnen allerlei tekeningen en diagrammen bevatten, zoals plattegronden, verhogingen en details. Een plattegrond geeft een algemeen overzicht van het interieur met inbegrip van de plaatsing van muren, installaties en meubilair.

Types plattegronden

Er zijn verschillende types van plattegronden die voor verschillende doeleinden moeten worden gebruikt.

 • Weergave van een virtueel interieur

  3D-PLATTEGROND

  Een 3D-plattegrond is een weergave van een architectonische ruimte in drie dimensies. Een 3D-plattegrond, bijvoorbeeld een in 3D getekend huis, geeft u meer inzicht in de grootte, lay-out en verhoudingen van een ruimte.

 • Close-upweergave van een architect die aan bouwkundige tekeningen werkt.

  TECHNISCHE PLATTEGROND

  Technische plattegronden (of bouwtekeningen) bieden specifieke details en metingen die de relatie tussen kamers en andere ruimtes in een architectonisch of bouwkundig project weergeven. Ze worden getekend op schaal en tonen doorgaans slechts één niveau van een structuur per tekening.

 • Keukeninterieur ontworpen, gemodelleerd en gerenderd met AutoCAD

  PRESENTATIEPLATTEGROND

  Presentatieplattegronden zijn realistischer dan andere types en zijn het meest geschikt voor presentatiedoeleinden. In de gebruiksscenario's voor architectuur en bouwtechniek laten ze zien hoe een omgeving eruit zal zien zodra de ruimte is voltooid, inclusief meubilair, gootstenen en andere objecten.

Software voor het online maken van plattegronden

Vergelijken
Meer informatie

Een plattegrond maken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Een plattegrond maken met AutoCAD LT

Ontdek hoe u met AutoCAD-software en -tools een plattegrond tekent voor een klaslokaal. Ontdek hoe u een eenvoudige plattegrond maakt met de buitenmuren, binnenmuren en ramen.

Ontwerp plattegronden met bakken in Revit

Ontdek hoe u in Revit realistische plattegronden maakt met laagtechnieken.

Ontdek hoe AutoCAD wordt gebruikt om plattegronden te maken

 • LIZA KUHN INTERIORS

  AutoCAD vormt de basis voor een carrière in het ontwerpen met twee maten

  Met AutoCAD breidt Liza Kuhn haar activiteiten uit van hoogwaardige woonomgevingen naar commerciële gebouwen, waaronder café Charley St.

 • ZACHARY LUKE DESIGNS

  Binnenhuisarchitect geeft AutoCAD een centrale rol in creatieve workflow

  Binnenhuisarchitect en ontwerper Zachary Wheeler gebruikt AutoCAD om een voorsprong te nemen op andere ontwerpers.

 • RED BEAN INTERIOR DESIGN

  AutoCAD LT opent deuren voor de binnenhuisarchitect

  Een binnenhuisarchitect brengt haar AutoCAD LT-vaardigheden onder de aandacht om een nieuwe baan binnen te halen en dit leidt tot een concurrentievoordeel voor haar nieuwe werkgever.

Plattegrondbronnen

Ontdek hoe u AutoCAD gebruikt om plattegronden te ontwikkelen.

Veelgestelde vragen over plattegronden

Een plattegrond toont een bovenaanzicht van de binnenkant van een structuur, inclusief de locatie van muren, installaties en meubilair. Technische plattegronden (of bouwtekeningen) bieden specifieke details en metingen die de relatie tussen kamers en andere ruimtes in een architectonisch of bouwkundig project weergeven. Plattegronden worden getekend op schaal en tonen doorgaans slechts één niveau van een structuur per tekening.

AutoCAD en Revit behoren tot de softwareprogramma's waarmee architecten en andere professionals realistische plattegronden in 2D en 3D maken met nauwkeurigheid en precisie. Hoewel beide doelgericht ontworpen tools zijn, is AutoCAD meer een algemene tekentool die voor een grote verscheidenheid aan toepassingen wordt gebruikt. Revit is echter specifieker in het gebruik als ontwerp- en documentatieoplossing ter ondersteuning van de verschillende fasen van een bouwproject. Beide kunnen samen worden gebruikt om plattegronden te maken en tijdens het proces samen te werken.

Met AutoCAD- en Revit-software van Autodesk kunt u eenvoudig online plattegronden maken en deze in real time delen met klanten en collega's. Zowel AutoCAD als Revit kunnen in de cloud worden geïntegreerd om plattegronden te bekijken en te bewerken in een webbrowser op elke computer. Cloudfunctionaliteit helpt bij het centraliseren van ontwerpinformatie en zorgt ervoor dat u en anderen toegang hebben tot de meest recente versie van een plattegrond.